17.3 C
Amsterdam

Regering-Macron: ‘Geen plek voor Milli Görüs in Frankrijk’

Lees meer

De Turks-islamitische moskeekoepel Milli Görüs ‘strijdt tegen de waarden van de Republiek, tegen de gelijkheid tussen vrouwen en mannen, tegen de menselijke waardigheid’, aldus een regeringswoordvoerder tegen het Franse persbureau AFP.

‘Het is duidelijk dat deze organisatie geen activiteiten mag organiseren en niet mag bestaan in de Republiek’, voegt hij eraan toe.

Milli Görüs werd opgericht door aanhangers van de voormalige Turkse premier Necmettin Erbakan, de ideologische leermeester van president Erdogan. Erbakan kwam in 1997 ten val tijdens de zogenoemde ‘postmoderne coup’ van het Turkse leger, dat de seculiere staat tegen het islamisme wilde verdedigen. Naar schatting heeft Milli Görüs 300.000 leden in heel Europa, waarmee het een van de grootste organisaties in de Turkse diaspora is.

Vorige week ging het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in tegen een besluit van de stad Straatsburg om Milli Görüs 2,5 miljoen euro te verlenen voor de bouw van een moskee. De organisatie weigert namelijk een nieuw regeringshandvest ter bestrijding van religieus extremisme te ondertekenen.

Minister Gérald Darmanin zegt dat hij ‘niets te onderhandelen’ heeft met organisaties die het handvest niet ondertekenden. ‘Dat bepaalde verenigingen het [handvest] niet wensten te ondertekenen, heeft deze schimmige wereld van buitenlandse inmenging en extremistische bewegingen die op ons grondgebied opereren, blootgelegd’, zei de minister.

De Franse president Emmanuel Macron is de afgelopen maanden herhaaldelijk in botsing gekomen met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan over de islam. In oktober beschuldigde Erdogan Macron ervan een islamofoob beleid te voeren in reactie op de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Onlangs zei Macron dat hij dacht dat Turkije zich mogelijk bemoeit met de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk.

In Nederland was Milli Görüs eerder deze week in het nieuws, omdat het nieuwe GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht het gescheiden zitten van mannen en vrouwen bij Milli Görüs verdedigde. ‘Als ze ervoor kíezen om gescheiden te zitten, dan is dat een vorm van vrijheid’, zei ze.

- Advertentie -