16.4 C
Amsterdam

Regering Sri Lanka wil boerkaverbod en sluiting islamitische scholen

Lees meer

De regering van Sri Lanka wil de boerka verbieden, omdat dit kledingstuk extremisme zou bevorderen. Ook wil de regering duizend islamitische scholen verbieden die de nationale onderwijsregels zouden schenden

De islamitische gemeenschap ziet dit als poging om de boeddhistische meerderheid van Sri Lanka tevreden te stellen en verdeeldheid te zaaien. De moslimraad in het land verdenkt de regering van een ‘racistische agenda’.

Boeddhisten maken ongeveer 75 procent uit van de 22 miljoen inwoners van Sri Lanka, moslims ongeveer 9 procent. Hindoes vormen ongeveer 15 procent van de bevolking.

Het voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het parlement. Dat lijkt een formaliteit, gezien de regering daar driekwart van de zetels in handen heeft.

In 2019 werd Sri Lanka tijdens Pasen opgeschrikt door IS-sympathisanten die een aanslag pleegden op kerken en hotels. Hierbij kwamen 270 mensen om. Sinds die aanslag laaide de vijandigheid tegenover moslims in het land op.

Na internationale druk besloot de regering onlangs te stoppen met het verplicht cremeren van moslims in coronatijd, wat volgens de islam niet mag.

- Advertentie -