16.8 C
Amsterdam

Regering VS na NAVO-ontmoeting: steun voor F-16-verkoop aan Turkije

Lees meer

Na het NAVO-akkoord tussen Turkije, Zweden en Finland heeft de Turkse president Erdogan nog een meevaller te pakken: de Amerikaanse regering geeft openlijk groen licht voor de verkoop van F-16-straaljagers aan Turkije, meldt persbureau Reuters.

Turkije wil, sinds het in 2019 uit het Amerikaanse F-35 straaljagerprogramma is gezet na aanschaffing van een Russisch luchtafweersysteem, F-16’s kopen van Amerika.

President Joe Biden en Erdogan hebben tijdens de NAVO-top in Madrid een dik uur gepraat, waarmee een langgekoesterde wens van de Turkse president in vervulling ging.

Celeste Wallander, de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie en Internationale Veiligheidszaken zei na die ontmoeting:

‘De VS steunt de modernisering van de Turkse straaljagers omdat het een bijdrage levert voor de veiligheid van de NAVO en daarmee dus ook aan de Amerikaanse veiligheid.’

Wallander ontkent dat het NAVO-overleg hier iets mee te maken heeft. Dat overleg zou alleen maar Turkije, Zweden en Finland aangaan.

Wel bedankte Biden de Turkse president Erdogan opzichtig voor de overeenkomst met de Scandinavische landen. ‘Ik wil jou in het bijzonder bedanken voor wat je gedaan hebt’, zei Biden tegen Erdogan.

Turkije heeft de afgelopen maanden luidkeels duidelijk gemaakt tegen de toetreding van Finland en Zweden te zijn, zolang ze de Koerdische ‘terroristen’ in Noord-Syrië zouden blijven steunen. Ook wilde Turkije dat Zweden en Finland het wapenembargo tegen Turkije opheffen.

Met het overeengekomen ‘memorandum’ en de verklaringen van Zweden en Finland lijkt het erop dat er grote concessies worden gedaan aan Erdogan, maar het is vooral een intentieverklaring en dus volgens veel experts een papieren tijger.

Datzelfde geldt voor de F16-steun van Biden: de Amerikaanse president was al langer akkoord met verkoop van vliegtuigen aan Turkije, maar het Congres wijst dit tot nu toe af en Biden heeft die toestemming wel nodig.

- Advertentie -