14.7 C
Amsterdam

Relatie Turkije-Hamas krijgt krasje: Ankara veroordeelt aanslag Tel Aviv

Lees meer

Hamas is boos op Turkije en Bahrein, nadat beide landen een aanslag in Tel Aviv hebben veroordeeld. Volgens de Palestijnse islamistische groepering was deze aanval ‘een daad van verzet’.

Donderdag werden twee Israëliërs doodgeschoten en verschillende anderen raakten gewond, nadat een Palestijnse man het vuur opende in een drukke bar in Tel Aviv. De dader is inmiddels doodgeschoten door Israëlische veiligheidsdiensten, aldus the Jerusalem Post.

Hamas, de islamistische beweging die de scepter zwaait in de Gazastrook,  noemde deze aanval een ‘natuurlijke en legitieme reactie op de escalatie van de misdaden van de bezetting tegen ons volk, ons land, Jeruzalem en de Al Aqsa-moskee’.

Maar de Turkse ambassade in Israël veroordeelde de aanslag. Het land sprak zijn bezorgdheid uit over de recente toename van aanslagen in Israël en betuigde medeleven aan de nabestaanden. Ook Bahrein veroordeelde de aanval in Tel Aviv.

Hamas reageert verbolgen. Door de aanval te veroordelen, kiezen Turkije en Bahrein volgens Hamas de kant van de Israëlische bezetter en steunen ze de onderdrukking van het Palestijnse volk. Hamas eist dat de landen hun veroordelingen intrekken en hun excuses aanbieden aan de Palestijnen.

De Turkse president Erdogan, die altijd goede banden onderhield met Hamas, heeft de laatste maanden stappen gezet om de betrekkingen met Israël te verbeteren. Onlangs was de Israëlische president op staatsbezoek in Turkije.

- Advertentie -