16.8 C
Amsterdam

Religieuze leiders slaan wereldwijd handen ineen tegen ‘homogenezing’

Lees meer

Een kleine vierhonderd religieuze leiders hebben regeringen in de wereld opgeroepen om een einde te maken aan zogeheten ‘homogenezingstherapieën’. Ook willen ze dat regeringen anti-homowetten afschaffen.

Onder de verklaring prijken veel namen van katholieke, anglicaanse en protestantse kopstukken. Ook is de verklaring door ruim zestig rabbijnen ondertekend. Daarnaast hebben moslim-, sikh-, hindoe- en boeddhistische leiders hun handtekening onder de verklaring gezet.

Een van de ondertekenaars van de oproep is de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar en voormalig bisschop Desmond Tutu. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn strijd tegen het witte Apartheidsbewind. De dochter van Tutu woont in Nederland en is lesbienne. Ook haar handtekening prijkt onder de verklaring.

De geestelijken willen dat LHBT’ers gelijke rechten krijgen. 69 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties verbieden nog steeds homoseksuele handelingen.

Ook willen ze af van ‘homogenezing’, dat duiveluitdrijvings-elementen bevat en met name populair is onder streng-evangelische christenen in Amerika. In Brazilië, Ecuador, Malta, Zwitserland en Duitsland is ‘homogenezing’ verboden. Ook de Britse premier Boris Johnson is voor een verbod. Hij noemde de therapie ‘absoluut afschuwelijk’.

In Nederland zijn zo’n vijftien ‘homogenezingstherapeuten’ actief. Homogenezing is nog niet officieel verboden, iets wat een Kamermeerderheid vorig jaar al onwenselijk achtte. De christelijke partijen zijn omwille van de godsdienstvrijheid tegen een verbod. Ook de PVV en Forum voor Democratie willen niet dat homogenezing verboden wordt.

- Advertentie -