18.9 C
Amsterdam

Stockholm: rellen na Koranverbranding, agent raakt gewond

Lees meer

In de wijk Rinkeby in de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vanmiddag rellen uitgebroken, nadat een extreemrechtse politicus bij een anti-islamitische demonstratie een Koran verbrandde. Een politieagent is gewond geraakt aan zijn been door een steen die werd gegooid, melden Zweedse media.

De rellen begonnen tijdens een demonstratie van de anti-islamitische Deense politicus Rasmus Paludan (foto, rechts), die ook de Zweedse nationaliteit heeft, en zijn extreemrechtse partij Stram Kurs. Paludan verbrandde daarbij de Koran.

Hij organiseert vaker van zulke Koranverbrandingen. Dit doet hij dikwijls in gelijksoortige wijken als Rinkeby, waar een flink deel van de populatie een niet-westerse migratieachtergrond heeft. Dit heeft in het verleden vaker voor rellen in Zweden en ook Denemarken gezorgd.

Vandaag begon een deel van de zo’n honderd tegendemonstranten in Rinkeby stenen te gooien naar Paludan, die werd afgevoerd. er werden ook richting de politie gegooid. De politie heeft uiteindelijk traangas ingezet. Acht tegendemonstranten, waarvan een ervan wordt verdacht een steekwapen te dragen, zijn gearresteerd.

Paludan is deze week op ‘Koranverbrandingstour’. Gisteren braken ook al rellen uit in de Zweedse steden Linköping en Norrköping, waar Paludan een Koran zou verbranden. Maar nog voordat de actie kon beginnen, begonnen tegenstanders zich te roeren.

Video’s op sociale media tonen jonge mannen in Linköping die ramen van politieauto’s insloegen en ‘Allahu Akbar’ riepen. Er werd een auto verbrand en drie politieagenten moesten naar het ziekenhuis. Eerder die dag had Paludan in de stad Jonnköping al de Koran verbrand.

De Zweedse minister van Justitie twitterde als reactie op de rellen in Linköping en Norrköping: ‘Wat men ook mag denken van de extreemrechtse haatboodschap waar Paludan voor staat, het is onaanvaardbaar om met zulk ernstig geweld te reageren.’

Paludans partij Stam Kurs wil de islam verbieden en strijdt voor ‘zoveel mogelijk geluk voor zoveel mogelijk etnische Denen’. De partij wil een totale stop wil maken van niet-westerse immigratie. Paludan haalt vooralsnog te weinig stemmen om in het Deense parlement te worden verkozen.

- Advertentie -