17.3 C
Amsterdam

Republikeinen zetten Ilhan Omar uit Commissie Buitenlandse Zaken

Lees meer

De linkse moslimpolitica Ilhan Omar is door de Republikeinse meerderheid uit de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gezet. De Republikeinen, die in het Huis in de meerderheid zijn, stemden voor een resolutie om de Democratische afgevaardigde uit de Commissie te verwijderen omdat ze ‘antisemitische’ uitlatingen zou hebben gedaan. Het wegsturen heeft een voorgeschiedenis.

Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis, kondigde al vorig jaar aan Omar te zullen verwijderen als de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zouden krijgen. De Republikeinen waren destijds woedend dat het extreemrechtse Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene uit Georgia weg gezonden werd vanwege extremistische berichten op social media. Ze vergeleek in 2021 de mondkapjesplicht met de Holocaust.

‘Mijn leiderschap zal niet minder worden als ik één termijn niet in deze commissie zit. Mijn stem zal luider en sterker worden’, klonk Omar strijdbaar in een speech die ze hield in een bijeenkomst vlak voordat ze uit de Commissie werd gezet.

De leider van de Democratische fractie in het Huis, Hakeem Jeffries, beschuldigt  de Republikeinen van ‘politieke wraak’. Hij zei onmiddelijk stappen te zullen ondernemen om Omar in de Begrotingscommissie van het Huis op te nemen, ‘waar ze de Democratische waarden zal verdedigen tegen rechtsextremisme’.

Omar wordt, omdat ze moslim is en radicaal-links, bijzonder gehaat bij een deel van de Republikeinen. Zij vinden haar een Jodenhater en landverrader. Omar is meerdere malen van antisemitisme beschuldigd omdat ze heel kritisch is over Israël en de bezetting van Palestina. In 2021 zou Omar de Verenigde Staten en Israël gelijk hebben gesteld aan de Taliban in Afghanistan en Hamas in de Gazastrook. Omar vindt dat haar woorden destijds verkeerd zijn begrepen, en dat ze terreurorganisaties niet wil vergelijken met democratische naties.

Op Twitter blijft Ilhan Omar strijdbaar. Ze plaatste gisteren een foto waarop een armbandje te zien is met de tekst: ‘God bless whoever hating on me’ (‘God zegene degene die mij haat’), om te illustreren dat ze moreel verheven is boven haar ‘haters’.

- Advertentie -