13.8 C
Amsterdam

VS: Republikeinse leider linkt ‘extreemlinkse hordes’ aan Democraten

Lees meer

Rechts Amerika heeft het niet gemakkelijk deze dagen. Terwijl ‘extreemlinkse hordes’ de standbeelden van de Founding Fathers aanvallen, vallen ‘extreemlinkse politici’ de Amerikaanse instituties aan. Dat stelt Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat.

De laatste tijd komen de Democraten, die een minderheid bezitten in de Senaat, met volgens McConnell nogal wilde voorstellen. Zo bepleitten de Democraten voor uitbreiding van het Hooggerechtshof, zodat er meer Democraten als hoogste rechter aangesteld zouden kunnen worden.

Tevens willen de Democraten een einde maken aan de praktijk van filibustering, het urenlang onafgebroken oreren in het parlement om aankomende wetgeving te blokkeren of uit te stellen.

Hetzelfde geldt voor het electoral college, het systeem van ‘kiesmannen’ die worden gekozen door de staten en op hun beurt de president mogen kiezen: ook dit moet volgens hen op de schop.

‘We hebben te maken met een politieke beweging die ons op luide toon vertelt dat ze geduld hebben verloren met het spelen volgens de regels, en zelfs de oorlog verklaren aan de regels’, aldus een boze McConnell.

We kunnen niet toestaan ​​dat ‘radicalen’ beelden of instituties afbreken, vervolgt de Republikein, ‘zodat onze kleinkinderen en hun kleinkinderen ze ook kunnen vieren.’

- Advertentie -