20.2 C
Amsterdam

Rif-activisten boos op VU: ‘Faciliteert propaganda over koning Marokko’

Lees meer

Op de Vrije Universiteit van Amsterdam vond dit weekend een symposium plaats over de Marokkaanse koning Mohammed VI. Rif-activisten vinden dat de VU propaganda voor de monarch faciliteert.

Aanleiding van het symposium was een presentatie van het in het Frans verschenen boek Mohammed VI: De visie van een koning. Acties en ambities van de Frans-Zwitserse academicus Jean-Marie Heydt.

De Marokkaanse ambassadeur, de Amsterdamse consul-generaal een Marokkaanse staatszender waren ook op de boekpresentatie.

Volgens de Riffijns-Nederlandse website Arif News is het boek van Heydt eenzijdig, omdat de onderdrukking van de Rif en andere mensenrechtenschendingen in Marokko geen aandacht zouden krijgen in zijn biografie.

Het boek focust volgens de achterflap over ‘de indrukwekkende inspanningen die Zijne Majesteit Mohammed VI de afgelopen twintig jaar sinds zijn troonsbestijging heeft geleverd om politiek pluralisme te bevorderen, om te reageren op de grieven van Marokkanen en om deze staat te herpositioneren op het politieke toneel’.

‘Opmerkelijk dat een Nederlandse universiteit zich leent voor dit partijdige programma’, aldus de website. ‘Lichtpuntje’ was dan wel weer ‘de geringe opkomst’.

- Advertentie -