14.5 C
Amsterdam

Rif-activisten kritisch over Rif-docu NTR, maker meldt bedreigingen

Lees meer

Sommige Nederlandse Rif-activisten zijn niet blij met de NTR-documentaire Het Verhaal van Abdelkrim van presentator Karim Amghar, waarin zijn zoektocht naar de Riffijnse Amazigh-identiteit centraal staat.

Arif News – de nieuwswebsite van de Nederlandse Rif-activist Amazigh Ayaou – is erg kritisch over de NTR-documentaire. Het eerste deel van de driedelige documentaire, afgelopen zondag uitgezonden, was volgens Ayaou erg verwarrend ‘omdat het Arif, Amazigh, Marokko, taal, nationaliteit, identiteit en andere zaken door elkaar haalde’.

Nog iets: Abdelkrim el Khattabi, de Riffijnse opstandelingenleider die in de jaren twintig vocht tegen de Spanjaarden, studeerde volgens de documentaire in de Spaanse stad Salamanca. Dat klopt niet, aldus Ayaou.

Maar zijn kritiek is fundamenteler. Zo zou de documentaire suggereren dat de vroegere Marokkaanse koning Hassan II weliswaar racistisch was tegenover de Riffijnen, maar dat dit geen beleid is van Marokko. Volgens Ayaou is het racistische beleid van Marokko tegen de Riffijnen structureel.

Nasser Zefzafi en andere activisten van de Hirak-beweging, de Riffijnse opstandbeweging die in 2016-2017 op straat protesteerde, ‘werden gemarteld, verkracht en kregen 20 jaar gevangenisstraf, omdat zij de straat opgingen tegen het racistische beleid van Marokko in Arif’, aldus Ayaou.

Amghar krijgt ook haatreacties en bedreigingen vanuit Riffijnse hoek, zegt hij. ‘Dit is een onafhankelijke documentaire. Heb je kritiek? Geen probleem, uit dit respectvol’, twittert Amghar. Maar: ‘Wacht op aflevering 2 en 3 voordat je oordeelt. (…) Heb respect voor de makers die hun nek uitsteken. Uit je feedback respectvol.’

Maandag spraken wij Amghar over zijn nieuwe serie over de Rif en wat hem motiveert in zijn dagelijks werk als presentator, schrijver, programmamaker en docent. ‘Ik zal blijven strijden tot het huidige systeem aangepast is.’

- Advertentie -