21.4 C
Amsterdam

Rijke Iraniërs ontvluchten economie en ayatollahs. Eindbestemming: Turkije

Lees meer

Turkije lijkt zich te ontpoppen tot toevluchtsoord voor de rijkere middenklasse van Iran, dat kampt met een deplorabele economie en het strenge ayatollah-bewind.

Alleen al in 2018 vluchtten 30.000 Iraniërs naar Turkije, meldt de Britse Sunday Times. Het gros van deze migranten zijn opgeleide, seculiere ondernemers die hun toekomst zonniger inzien in buurland Turkije. De motieven voor hun vertrek naar dit land zijn legio.

Zo is Turkije één van de weinige landen waar Iraniërs zonder visum vrij naartoe kunnen reizen. Bijkomend voordeel: zij gaan daar niet langer gebukt onder de strenge wetten vanuit het ayatollah-regime.

Ook maken welvarende Iraniërs graag gebruik van het feit dat Turkije automatisch het staatsburgerschap toekent aan iedereen die 200.000 dollar investeert in onroerend goed. Het aantal huizen dat Iraniërs kochten is in de eerste acht maanden van dit jaar zelfs al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Vredes- en mensenrechtenorganisatie International Crisis Group geeft aan dat met name Iraanse jongeren hun moederland verlaten. De reden: ‘Intolerantie tegen elke vorm van afwijkende meningen, geen kansen op een betere toekomst en het onvermogen van de staat tot hervorming creëren een staat van moedeloosheid’.

Sinds de Amerikaanse president Trump zich terugtrok uit de nucleaire deal van 2015 met Iran en hij het land nieuwe sancties oplegde, gaat de economie in Iran door een diep dal. Met ingang van vorige week vloeit een golf van protesten door het land vanwege een flinke verhoging van de olieprijs. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er inmiddels meer dan honderd doden gevallen.

- Advertentie -