17.1 C
Amsterdam

Roep binnen Turkse coalitie om verbod op pro-Koerdische oppositie

Lees meer

Binnen de extreemrechtse Turkse partij MHP, die samen met de AKP van president Erdogan een coalitie vormt, klinken geluiden om de pro-Koerdische oppositiepartij HDP te verbieden. De MHP staat bekend als een ultranationalistische partij voor ‘etnische Turken’, die anti-Armeens en anti-Koerdisch is.

Dit weekend riep MHP-Kamerlid Semih Yalcin op de pro-Koerdische HDP te vernietigen. De HDP zou steun bieden aan de Koerdische strijders van de PKK, die in Turkije, de VS en de EU op de terreurlijst staat. ‘De HDP-PKK-terreurorganisatie is een horde van politiek ongedierte die in zijn geheel uitgeroeid moet worden’, aldus Yalcin.

De PKK vecht al decennialang om afscheiding van het Koerdische Zuidoosten van Turkije. In 2013 bedong Erdogan een wapenstilstand en gingen vredesbesprekingen van start, maar in 2015 laaide het geweld in Zuidoost-Turkije weer op. Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen door het geweld en grote delen van steden verwoest.

Ook MHP-partijleider Devlet Bahceli (foto) pleitte vorige week voor een verbod op de HDP. De HDP reageerde vechtlustig, door te stellen dat de MHP juist ‘de echte vijanden van dit land [zijn]. Ondanks u zullen we democratie in dit land brengen. Als je je mond houdt in plaats van de HDP te sluiten, doe je een grote gunst aan de toekomst van het land.’

Nadat ophef was ontstaan over de ogenschijnlijk nieuwe MHP-koers en de grootste oppositiepartij CHP een sluiting van de HDP verwierp, besluit Bahceli zijn toon nu te matigen. Hij zei gisteren ‘zo veel van mijn broers en zussen van Koerdische afkomst [te] houden’.

Veel Koerdische journalisten, academici en politici – waaronder voormalig HDP-leider Selahattin Demirtas – zijn in de gevangenis beland omdat ze zogenaamd banden hebben met de PKK. Het merendeel van de 65 HDP-burgemeesters die vorig jaar de lokale verkiezingen wonnen zijn inmiddels om deze reden ontslagen. Zij zijn vervangen door Erdogan-getrouwen.

Erdogan is vastbesloten om de HDP uit te schakelen, stelde Turkije-specialist Henri Barkey eerder op de Kanttekening. ‘Erdogan wil een sterke positie tegenover Biden hebben en hem laten zien dat het Turkse volk achter hem staat. Daarom wil Erdogan nieuwe verkiezingen die moeten resulteren in een sterk mandaat, maar dan mag de HDP geen roet in het eten gooien’.

Barkey: ‘Erdogan gaat de HDP breken: alle HDP-Kamerleden uit het parlement verwijderen, alle overgebleven HDP-burgemeesters afzetten en in het voorjaar van 2021 nieuwe verkiezingen uitschrijven, zodat er niets meer van de HDP overblijft.’

- Advertentie -