15.5 C
Amsterdam

Rotterdam: beeld ‘killer’ Piet Hein en kunstcentrum Witte de With beklad

Lees meer

Vannacht heeft een actiegroep met verf huisgehouden in het centrum van Rotterdam. Kunstcentrum Witte de With in de gelijknamige straat is beklad met rode handafdrukken. Op het standbeeld van Piet Hein in Delfshaven staan de woorden ‘killer’ en ‘dief’.

Onder de noemer ‘Helden van Nooit’ verklaart de actiegroep op Facebook voort te borduren op de Black Lives Matter-demonstraties. De rode handafdrukken op kunstinstelling Witte de With staan volgens de actiegroep voor ‘het koloniale geweld dat de naam van het instituut met zich meedraagt.’

Witte Corneliszoon de With (1599-1658) was zeevaarder bij de VOC en maakte zich in die rol schuldig aan koloniale uitbuiting. Hij liet onder meer 90.000 kruidnagelbomen van Molukse boeren verbrandden om het land minder waard te maken. Kunstcentrum Witte de With beloofde in 2017 de eigen naam te wijzigen, maar dit is tot nu toe niet gebeurd.

Piet Hein (1577-1629) werd bekend als de de luitenant admiraal die in 1628 de Spaanse zilvervloot veroverde, een jaarlijks transport van Zuid-Amerika naar Spanje. Daarmee bracht hij Spanje een gevoelige nederlaag toe. In 1623 begon hij als zeevaarder bij de de WIC, die koloniën veroverde en later slavenhandel dreef.

Ook het beeld van Pim Fortuyn moest het ontgelden. Op het borstbeeld is witte tape aangebracht. De groep ziet Fortuyn als de aanstichter van ‘homonationalisme’. ‘De LHBTI-gemeenschap en het vrouwenbelang doen er voor rechtse politici alleen toe wanneer zij de oorzaak van problemen in onze maatschappij op mensen met migratieachtergrond willen schuiven.’

Vorige week woensdag was Fortuyns standbeeld ook al slachtoffer van bekladding, toen iemand het woord ‘racist’ op de sokkel spoot.

- Advertentie -