20.7 C
Amsterdam

Rotterdam: COA biedt excuses aan na plaatsing Afghanen zonder overleg

Lees meer

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zijn excuses aangeboden aan de gemeente Rotterdam. De reden: het opvangorgaan had de gemeente niet geïnformeerd over het plaatsen van 96 Afghaanse vluchtelingen in een Rotterdams hotel.

Toen bekend werd dat het COA Rotterdam voor een voldongen feit had gesteld, ontstond onrust in de gemeenteraad. Leefbaar Rotterdam, VVD en Forum voor Democratie stelden vragen.

Raadslid Simon Ceulemans van Leefbaar Rotterdam was ontstemd. ‘Het COA mag dat niet doen. Het is absurd. Het COA moet bij de gemeente aankloppen als het een verzoek heeft om mensen op te laten vangen. In Rotterdam is de gemeente de baas.’ VVD-raadslid Simon Becker beaamde dit: ‘COA had dit moeten overleggen.’

Het stadsbestuur is het daarmee eens. ‘Niet de juiste manier en het COA heeft al excuses aangeboden, die het college heeft aanvaard’, aldus wethouder Faouzi Achbar. ‘Het is een incident en ik ga ervan uit dat het geen tweede keer gebeurt. We zijn in gesprek om dergelijke situaties te voorkomen.’

Het COA legt in een brief uit dat de 96 Afghanen statushouders zijn, die vorige week vrijdag zijn geëvacueerd uit Nederland en zo snel mogelijk onderdak moesten krijgen. Ze zijn al aangemerkt als statushouder en hebben daarom recht op huisvesting in Nederland. De 96 zullen maximaal een maand in het hotel verblijven.

Leefbaar-raadslid Ceulemans is blij met de reactie van het COA. De gemeente Rotterdam moet zich volgens hem wel aan de coalitieafspraak – maximaal vijfhonderd asielzoekers in Rotterdam – houden.

Over dat quotum zijn de linkse partijen in Rotterdam dan weer niet te spreken.

‘Een quotum over mensenlevens…’, zo hekelt BIJ1-raadslid Larissa Vlieger het asielzoekersquotum. PvdA-fractievoorzitter Richard Moti vindt het krom dat Rotterdam wel 2.500 Oekraïense vluchtelingen kan onderbrengen. Dit heeft volgens Moti alles te maken met hun huidskleur.

Coalitiepartij D66 vindt het maar lastig. Er ligt nu eenmaal een coalitieakkoord, dat het heeft gesmeed met Leefbaar, de VVD en Denk, ‘en in zo’n akkoord doet men concessies’.

- Advertentie -