19.1 C
Amsterdam

Rotterdam: Denk, GL en D66 willen agent direct geschorst zien na racisme

Lees meer

De Rotterdamse fracties van Denk, GroenLinks en D66 willen dat de agent die een arrestant ‘kutneger’ noemde onmiddellijk wordt geschorst. Dit schrijft Dagblad 010.

De drie partijen willen het interne onderzoek van de politie naar het voorval niet afwachten.

‘Het zou nadelig kunnen zijn voor het vertrouwen in de politie indien mensen het gevoel hebben dat een agent waarmee ze van doen hebben wel eens de betreffende agent zou kunnen zijn die betrokken was bij een vermeend racistisch incident’, schrijven ze aan de burgemeester.

Eerder uitte de advocaat al dat het raar zou zijn de agent niet meteen te schorsen. ‘Er loopt nu in de regio Rotterdam een man, die zich racistisch uit tegenover zwarte mensen, maar die wel in uniform en met dienstwapen over straat mag gaan. Dat geeft wel aan hoe serieus de politie de zaak neemt: niet echt, lijkt mij.’

Ook vragen Denk, GroenLinks en D66 zich af hoe onafhankelijk dit politieonderzoek zal zijn.

Op 5 december werden drie gezinsleden uit Dordrecht opgepakt: een 37-jarige moeder, haar 45-jarige partner en haar 18-jarige zoon. Na een handgemeen scholden de agenten de drie gezinsleden uit. Op de camerabeelden hoor je ‘Grijp die vieze negers’ en ‘kutneger’, aldus NRC, dat het voorval voorval vorige naar buiten bracht.

Op de beelden zijn ook beelden van de nogal hardhandige arrestatie te zien. In een latere verklaring van de politie staat dat een van de verdachten probeerde een vrouwelijke agente te verstikken. Hij heeft twee weken in de cel gezeten op beschuldiging van poging tot doodslag.

Eerder dit jaar kwam de Rotterdamse politie negatief in het nieuws, vanwege racistische uitlatingen die gedaan werden in een besloten WhatsApp-groep. Uiteindelijk werden deze agenten niet strafrechtelijk vervolgd.

- Advertentie -