15.1 C
Amsterdam

Rotterdam gaat campagne voeren voor recht op ‘geloofsafvalligheid’

Lees meer

De gemeente Rotterdam trekt dit jaar 80.000 euro uit voor een ‘afvalligheidscampagne’.

In de stad worden posters opgehangen, waarin ‘het recht op geloofsafvalligheid en vrijheid van levensovertuiging’ wordt verdedigd. Een nipte meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad stemde hiervoor, meldt de Rotterdamse editie van de Telegraaf.

De actie komt uit de koker van Leefbaar-raadslid Ehsan Jami (foto, linksboven). Hij richtte in 2007 het Centraal Comité voor Ex-moslims oprichtte. Het Leefbaar-raadslid wil dat heel Rotterdam vol komt te hangen met prikkelende posters.

Jami: ‘Een moslima die haar hoofddoek afdoet, dat zou een geweldige poster zijn.’

Jami’s voorbeeld is de controversiële postercampagne over vrije partnerkeuze die de gemeenteraad in 2017 voerde, op initiatief van Leefbaar Rotterdam en actiegroep Femmes For Freedom. Op die posters waren zoenende stelletjes te zien van verschillende afkomsten, zoals een meisje met een hoofddoek en een jongen met een keppeltje.

Tegenstanders namen hier toen aanstoot aan. ‘Ik zie dit vooral als een verkiezingsuitlating van Leefbaar Rotterdam’, zei PvdA-raadslid Fatima Talbi, die vorig jaar overleed. ‘Het is roeptoeteren en van de zotte om een serieus probleem zo neer te zetten.’

De timing van Jami’s postercampagne is opmerkelijk. In Nederland is er nu wekenlang ophef over de jonge schrijfster en ex-moslima Lale Gül, die op ongezouten wijze de islam bekritiseert en slachtoffer is van intimidaties en bedreigingen.

- Advertentie -