16.4 C
Amsterdam

Rotterdam gaat door met noodopvang, ondanks frustratie over aanpak Rijk

Lees meer

Hoewel het kabinet Rotterdam dit niet wettelijk kan verplichten, wil burgemeester Ahmed Aboutaleb doorgaan met de noodopvang van asielzoekers in de stad. Aboutaleb liet dit gisteren weten in een debat over de kwestie, meldt Dagblad 010.

De burgemeester zei 250 extra bedden voor vluchtelingen te hebben toegezegd. ‘De nood is hoog, ik heb gehandeld in de geest van de raad om door te gaan met de noodopvang. Zo niet, dan mag de raad mij terugfluiten. ‘ Op de fractie van Leefbaar Rotterdam na deed geen enkele partij dat.

De burgemeester benadrukte dat het gaat om tijdelijke opvang. De vier schepen waarop asielzoekers nu worden gehuisvest, moeten straks weer worden gebruikt voor het vervoeren van passagiers: ‘Vier tot zes maanden, daarna is het schluss‘, aldus de burgemeester.

De fracties in de Rotterdamse gemeenteraad waren kritisch over het handelen van oud-staatssecretaris van Asiel Ankie Broekers-Knol, die in december Rotterdam vijfhonderd extra asielzoekers toewees. Ze deed bij Aboutaleb de indruk ontstaan alsof ze de gemeente hiertoe kon dwingen, terwijl ze dit feitelijk helemaal niet kon. De raad benadrukte dat deze kwestie de relatie tussen het Rijk en de gemeente Rotterdam geen goed doet.

- Advertentie -