De islamitisch geïnspireerde partij Nida wil dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb excuses aanbiedt voor het geheime onderzoek naar islamitische organisaties. Zo niet, dan lijkt het college zich ‘onvoldoende bewust van het vertrouwen dat zij hiermee heeft geschaad bij zowel de organisaties als de moslimgemeenschappen’.
NRC onthulde in oktober dat onderzoekers van onderzoeksbureau NTA in opdracht van ten minste tien Nederlandse gemeenten undercover islamitische organisaties hebben bezocht. Dit met als doel om gevoelige informatie te verzamelen over bestuurders, imams en docenten. Onder meer Rotterdam, Eindhoven en Zoetermeer gaven opdracht hiertoe.
Volgens deskundigen mag je echter niet zomaar undercover onderzoek doen naar ‘verdachte’ organisaties. Alleen de AIVD mag dit, onder strikte voorwaarden. De onderzoeken van NTA werden betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die NTA had aanbevolen bij diverse gemeenten.
Nida wil weten of zijzelf of betrokkenen van hun partij ook lijdend voorwerp zijn geweest en zijn onderzocht. Maar burgemeester Aboutaleb wil hierover niets zeggen, omdat het onderzoek geheim is.
‘Geen enkele islamitische organisatie kan nu nagaan of zij onderwerp is geweest van geheim onderzoek’, zegt Nida-raadslid Ercan Buyukcifci. Hij stelt dat er een manier moet zijn om tenminste het onderzoeksrapport in vertrouwen in te kunnen inzien.
Volgens Dagblad 010 lijkt Nida, met het opnieuw plaatsen op de agenda van dit onderwerp, geïnspireerd door een uitspraak van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. ‘Je doet geen geheim onderzoek naar je vrienden’, zei zij. Het geheime onderzoek naar moskeeën en islamitische organisaties noemde Dijksma ‘zowel juridisch als moreel onverantwoord’.
Burgemeester Aboutaleb vindt de situatie van destijds in Rotterdam een andere dan die in Utrecht. De Turks-Islamitische moskeekoepel Diyanet wilde niet met burgemeester Aboutaleb aan tafel, na de rel rond de Turkse minister van Familiezaken die ervan werd weerhouden campagne te voeren voor Erdogan. Ook waren er zorgen bij de gemeente over radicalisering en uitreizigers naar Syrië.