18.4 C
Amsterdam

Rotterdam: oppositie én 135 organisaties willen meer asielzoekers

Lees meer

135 organisaties, waaronder Recht op de Stad, Havensteder, Extinction Rebellion, Theater Rotterdam en Aktiegroep het Oude Westen, willen dat de gemeente Rotterdam meer asielzoekers opvangt. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, CDA, Volt, BIJ1 en ChristenUnie willen dit ook.

De 135 organisaties overhandigen vandaag een manifest aan wethouder Faouzi Achbar (DENK). Ze vinden dat Rotterdam meer mensen moet opvangen dan de afgesproken vijfhonderd asielzoekers.

De initiatiefnemers wijzen op Amsterdam, dat drieduizend extra asielzoekers welkom heet. Het is volgens hun een schande dat het Rotterdamse college tijdens de huidige opvangcrisis blijft vasthouden aan het ‘kille coalitierakkoord’ hierover.

‘Wij willen dat de stad het gehanteerde quotum loslaat en een aantal asielzoekers opneemt dat de stad waardig is en dat nodig is in verband met de landelijke opvangcrisis. Opnieuw afschuwelijke taferelen in Ter Apel moeten we met z’n allen voorkomen.’

Volgens VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zou Rotterdam op basis van evenredigheid tweeduizend in plaats van vijfhonderd asielzoekers moeten opvangen. De Rotterdamse oppositie sluit zich hierbij aan.

‘Om deze noodsituatie snel op te lossen, moeten gemeentes doen wat zij kunnen. Ook als dit meer is dan ze al doen’, schrijven PvdA, GroenLinks, CDA, Volt, BIJ1 en ChristenUnie in een gezamenlijke brief.

Volgende week woensdag gaan de oppositiepartijen hierover met wethouder Achbar in debat tijdens een commissievergadering.

- Advertentie -