16.4 C
Amsterdam

Rotterdammer verspreidt Jodenhaat in gebouw, noemt het ‘kattenkwaad’

Lees meer

Tegen een 24-jarige Rotterdammer is honderd uur taakstraf geëist omdat hij antisemitische leuzen aanbracht in woontoren The Red Apple in Rotterdam. Dit schrijft RTV Rijnmond.

In de lift en in het trapportiek waren in 2019 onder andere hakenkruisen geschilderd en teksten als ‘Adolf130’, ‘Sieg Heil’ en ‘Alle Joden aan het gas’. 130 slaat op de 130e geboortedag van Hitler.

Verdachte Youri M. heeft bekend dat hij met twee vrienden deze antisemitische leuzen heeft aangebracht, maar beweert dat dit slecht ‘kattenkwaad’ was. Hij wilde een andere vriend, die 21 jaar was geworden, feliciteren. ‘Wilkom in das Nazireich #21’ is er op een foto te zien, naast een levensgrote nazivlag.

De rechters zijn sceptisch over deze excuses, omdat de nazistische leuzen tien dagen nadat ze waren verwijderd opnieuw verschenen – en tien dagen later wéér. ‘Waarom racistische leuzen? Als u wilde shockeren, had u ook een penis kunnen schilderen of ‘kanker-Ajax’. Maar waarom ‘Sieg Heil’, waarom met de Hitlergroet op de foto?’, zei een van de rechters.

Youri M. beroept zich op zijn autisme en ADHD, waardoor hij de gevolgen van zijn daden niet goed zou inschatten. Ook zegt hij zijn leven te willen beteren.

Maar RTV Rijnmond ontdekte een Facebookbericht van 14 augustus waarin de verdachte tekeer gaat tegen het bericht dat Facebook Zwarte Piet in de ban doet. Youri M.: ‘Ik wil nu toch openbaar oproepen om geweld te gebruiken tegen de overheid en al die linkse flikkers die ons democratisch goed ondermijnen.’

Justitie in Rotterdam zegt voor de zitting niet op de hoogte te zijn geweest van dit bericht.

Op 7 oktober doet de rechter een uitspraak. Twee andere verdachten kregen in maart respectievelijk veertig uur taakstraf en vrijspraak.

- Advertentie -