15.7 C
Amsterdam

Rotterdam wil onafhankelijk onderzoek naar racisme bij politie

Lees meer

De gemeente Rotterdam wil een extern onderzoek naar de nieuwe racistische appjes bij de politie. Burgemeester Ahmed Aboutaleb omarmde gisteren een motie van GroenLinks en D66, die hierom vroegen.

Een onafhankelijk wetenschappelijk instituut zal volgens de motie een landelijk onderzoek moeten uitvoeren naar racisme binnen de politie en de politieleiding. Daarbij moet dan specifieke aandacht komen voor de racistische voorvallen binnen het Rotterdamse korps.

Het blijkt nu dat binnen dat korps ook racistische appjes zijn gestuurd na de moord op het zestienjarige Turks-Nederlandse meisje Hümeyra in 2018, zo onthulde NRC. ‘Weer een Turk minder’, werd onder meer in een app-groep gezegd.

Het meisje werd in december 2018 doodgeschoten door haar ex-vriend in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam. Hij kreeg hiervoor veertien jaar gevangenisstraf en tbs.

Eind vorige maand werden vijf Rotterdamse agenten schriftelijk berispt vanwege een politie-appgroep waarop racistische dingen worden gezegd. NRC had deze app-groep onthuld. Agenten noemden biculturele Nederlanders ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’, op wie ze wilden ‘schieten’.

De Rotterdamse gemeenteraad had gisteren ook kritiek op burgemeester Aboutaleb, die had gevraagd om de avondklok een uur later te doen laten ingaan vanwege de ramadan. De uitlatingen van de burgemeester werden door kritische gemeenteraadsleden van CDA en Leefbaar omschreven als ‘een beetje dom’.

- Advertentie -