18.8 C
Amsterdam

Rotterdam worstelt met straatoverlast door Black Hebrew Israelites

Lees meer

De Black Hebrew Israelites, een zwarte joodse groepering die gelooft dat zwarte mensen uit Afrika het uitverkoren volk zijn, zorgen met hun manifestaties op de Rotterdamse Lijnbaan voor ergernis bij winkeliers en het winkelende publiek. Maar burgemeester Ahmed Aboutaleb wil vooralsnog niet ingrijpen.

De Afrikaanse Hebreeërs demonstreren in de weekenden in de Rotterdamse binnenstad. Ze zouden zorgen voor overlast en dreigende situaties, onder andere clashes met Rotterdammers van islamitische afkomst.

Voor Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam is de vol, meldt Dagblad 010. Ze wil hen verbannen naar een leegstaande parkeergarage. Volgens Hoogwerf maken de Afrikaanse Hebreeërs zich schuldig aan intimidatie en het uitschelden van vrouwen.

Ahmed Aboutaleb wil echter niet meteen ingrijpen, omdat de groepering de wet nog niet heeft overtreden. Er is geen dreiging van de openbare orde volgens hem, geen dreiging voor de volksgezondheid en ook het verkeer heeft geen last van de Afrikaanse Hebreeërs in hun paarse gewaden.

Wel is het zo dat ze zich te luidruchtig gedragen, aldus Aboutaleb. ‘Bovendien leggen ze een te grote claim op de openbare ruimte, omdat het binnen hun religie niet acceptabel is dat voorbijgangers door hun demonstratiegebied heenlopen. Dat zijn alles bij elkaar toch redenen om te overwegen om hen een beperking op te leggen.’

Het is niet de eerste keer dat de Black Hebrew Israelites voor ophef hebben gezorgd. Vorig jaar waren ze actief in Amsterdam, bij een winkelcentrum in de Bijlmer. De Afrikaanse Hebreeërs vertelden het publiek toen dat corona een complot is, dat de vrouw ondergeschikt is aan de man en dat het witte ras vernietigd zal worden door een ‘nucleair vuur’, aldus het Parool.

- Advertentie -