14.3 C
Amsterdam

Rotterdams VVD-raadslid deelt nepnieuws over rellen VS

Lees meer

De dood van de Afro-Amerikaan George Floyd heeft in de Verenigde Staten tot demonstraties en hevige rellen geleid. Toen het Rotterdamse VVD-raadslid Tim Versnel over deze rellen twitterde (foto), verspreidde hij per ongeluk nepnieuws.

Het gaat om een video van een witte man in Dallas, die door ongeveer tien demonstranten in elkaar wordt geslagen en getrapt. Versnel retweette de controversiële rechtse opiniemaker Ian Miles Cheong, die de schokkende video deelde en erbij schreef dat deze man is vermoord.

De tweet van Cheong:

Maar de beelden zijn niet volledig en de begeleidende tekst van Cheong is niet juist. In de volledige video is te zien dat de man enkele demonstranten belaagde met een zwaard en hen achtervolgde. Vervolgens stuitte hij op een grote groep mensen, die hem in elkaar sloegen.

Journalist Ryan Wood, die in contact staat met de politie van Dallas, tweet dat de man in het ziekenhuis is. De man is, anders dan Cheong beweerde, niet dood: zijn toestand is ‘stabiel’.

Volgens Cheong probeerde de man ‘zijn winkel’ te beschermen, maar Wood zegt dat de winkel helemaal niet van hem is. Het Amerikaanse medium the Intercept verneemt van de politie dat de man ‘zijn buurt’ probeerde te ‘beschermen’ tegen demonstranten.

Een ooggetuige zegt tegen the Intercept dat er ‘geen geweld of plunderingen’ waren voordat de man met zijn zwaard ten strijde trok.

Verschillende twitteraars roken ‘fake news’ en confronteerden Versnel met zijn retweet-actie:

‘De toedracht schijnt anders te zijn’, gaf Versnel al snel toe,  ‘maar die doet er niet toe’, zo verdedigde hij zich. ‘Mensen die op deze manier elkaar te lijf is onder alle omstandigheden verschrikkelijk, en het is waar die strijd nu toe leidt.’

- Advertentie -