Rotterdams VVD-raadslid deelt nepnieuws over rellen VS

Lees meer

De dood van de Afro-Amerikaan George Floyd heeft in de Verenigde Staten tot demonstraties en hevige rellen geleid. Toen het Rotterdamse VVD-raadslid Tim Versnel over deze rellen twitterde (foto), verspreidde hij per ongeluk nepnieuws.

Het gaat om een video van een witte man in Dallas, die door ongeveer tien demonstranten in elkaar wordt geslagen en getrapt. Versnel retweette de controversiële rechtse opiniemaker Ian Miles Cheong, die de schokkende video deelde en erbij schreef dat deze man is vermoord.

De tweet van Cheong:

Maar de beelden zijn niet volledig en de begeleidende tekst van Cheong is niet juist. In de volledige video is te zien dat de man enkele demonstranten belaagde met een zwaard en hen achtervolgde. Vervolgens stuitte hij op een grote groep mensen, die hem in elkaar sloegen.

Journalist Ryan Wood, die in contact staat met de politie van Dallas, tweet dat de man in het ziekenhuis is. De man is, anders dan Cheong beweerde, niet dood: zijn toestand is ‘stabiel’.

Volgens Cheong probeerde de man ‘zijn winkel’ te beschermen, maar Wood zegt dat de winkel helemaal niet van hem is. Het Amerikaanse medium the Intercept verneemt van de politie dat de man ‘zijn buurt’ probeerde te ‘beschermen’ tegen demonstranten.

Een ooggetuige zegt tegen the Intercept dat er ‘geen geweld of plunderingen’ waren voordat de man met zijn zwaard ten strijde trok.

Verschillende twitteraars roken ‘fake news’ en confronteerden Versnel met zijn retweet-actie:

‘De toedracht schijnt anders te zijn’, gaf Versnel al snel toe,  ‘maar die doet er niet toe’, zo verdedigde hij zich. ‘Mensen die op deze manier elkaar te lijf is onder alle omstandigheden verschrikkelijk, en het is waar die strijd nu toe leidt.’

- Advertentie -

2 REACTIES

 1. Hij koos een fout filmpje, maar lees de tekst : “..Alle levens doe er toe, hou het gif van die
  rassenstrijd alsjeblieft uit Europa weg..” . En dat is precies wat 99% van de bleke mensen
  van mijn generatie denken. De hele identiteitspolitiek, dit soort rellen, extreem geweld door
  bendes : dit alles komt uit Amerika onze kant op als Soros en Antifa hun zin krijgen. Die willen
  een totale instorting van de Westerse samenleving. Terwijl er in Nederland in mijn jeugd
  [ jaren ’60-’70] geen racisme was. Als iemand zwart was, dan was je verbaasd, hooguit
  nieuwsgierig. Wij hebben geen Rosa Parks nodig gehad, hier waren geen Black Panthers
  of Klu Klux Klan… Maar de huidige generaties die protesteren weten dat niet omdat ze
  er nooit naar vragen en voor alles naar de USA kijken.

  Denk na en stel vragen ; stijg uit boven de gaap-slaap- na-aap handelwijze die steeds
  algemener lijkt te worden.

 2. “Terwijl er in Nederland in mijn jeugd [ jaren ’60-’70] geen racisme was.” Veel grotere BS kun je niet verkopen. Het feit dat jij het niet opgemerkt schijnt te hebben wil nog niet zeggen dat het er niet was. Het is er altijd geweest en is er nog steeds. Misschien tijd om je eigen advies op te volgen. Nadenken en vragen stellen. Want dat heb je, in ieder geval in die jaren ’60-’70 nagelaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here