19.2 C
Amsterdam

Rotterdamse hindoes: Maas moet officiële uitstrooiplek voor as van doden worden

Lees meer

Al jaren strooit een groep hindoes de as van hun gecremeerde dierbaren uit over de Rotterdamse Maas. De gemeente gedoogt het ritueel tot nu toe, maar de hindoegemeenschap wil dat de rivier een officiële uitstrooiplek wordt.

Voor Narsingh Balwantsingh, PvdA-raadslid in de Maasstad, is het een doorn in het oog dat deze praktijk officieel nog illegaal is. ‘Veel hindoes voelen zich als een dief in de nacht als ze as van hun dierbaren uitstrooien. Nergens kan het legaal’, zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Het verstrooien van de as in stromend water dat uitkomt in de zee is een belangrijke traditie onder Hindoes. Op deze manier wordt de overledene weer één met de elementen, is de gedachte.

Rotterdamse Hhndoes gebruiken sinds vijf jaar een verlaten steiger aan het Oude IJsselmondsehoofd bij de Nieuwe Maas voor het verstrooien van de as van hun dierbaren. Balwantsingh: ‘We verstrooien de as van mensen die in de stad gewoond en gewerkt hebben. En vaak ook overleden zijn. Ze willen dicht bij huis uitgestrooid worden. In Rotterdam.’

Morgen om 17.15 wijdt RTV Rijnmond een uitzending aan dit ritueel in de Rotterdamse Maas.

- Advertentie -