13.3 C
Amsterdam

Rotterdamse raadsleden lopen weg vanwege motie over Jodenhaat

Lees meer

Ophef aan de Coolsingel. Raadsleden van verschillende partijen wilden gisteren niet stemmen over een motie over Jodenhaat, omdat ze geen partij wilden kiezen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Denk en BIJ1 stemden tegen.

De motie ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’ werd ingediend door de partijen ChristenUnie, VVD en Leefbaar Rotterdam. Ze veroordeelden daarin de pro-Palestijnse demonstratie in het centrum van Rotterdam, die werd georganiseerd kort na de aanval van Hamas op Israël. Dit zou een antisemitische demonstratie zijn geweest.

Denk en BIJ1, die de demonstratie hadden gesteund, stemden tegen de motie. Maar GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, SP én 50Plus wilden niet stemmen over een motie, omdat ze geen partij wilden kiezen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, en verlieten daarop de raadszaal.

Leefbaar Rotterdam riep eerder burgemeester Ahmed Aboutaleb op een Israëlische vlag uit te hangen aan het stadhuis, om zo solidariteit met Israël te betuigen. De burgemeester weigerde dit, tot irritatie van de rechtse en christelijke partijen. Wel gaf de burgemeester toestemming voor de pro-Palestijnse demonstratie. Die demonstratie zou, aldus de motie van ChristenUnie, VVD en Leefbaar, ‘walgelijk’ zijn.

Burgemeester Aboutaleb was niet aanwezig tijdens het emotionele debat van gisteren. Hij is op werkbezoek in Marokko.

- Advertentie -