11.2 C
Amsterdam

Rotterdamse winkeliers verwijderen ‘racistische vlag’ na kritiek van BIJ1 en activisten

Lees meer

De Rotterdamse winkeliersvereniging van de West-Kruiskade heeft besloten een vaandel te verwijderen, na ophef op sociale media en kritiek van BIJ1 Rotterdam.

De winkeliers aan de West-Kruiskade, gelegen in het centrum van Rotterdam, hadden een aantal vaandels opgehangen met gepeperde teksten, zoals ‘Kroepoeks Klanstraat’, ‘Make Ugly People Feel Better!’, ‘West Kruiskade. Echt Roffa’ en ‘Wipperdewipstrip’.

Volgens Richard de Boer, voorzitter van de winkeliersvereniging, was het doel van deze vaandels om vooroordelen van vroeger om te zetten in iets humoristisch. Maar op sociale media klinkt veel kritiek op deze vaandels, vooral van de kant van antiracistische activisten.

Ook BIJ1 Rotterdam, dat overigens niet in de Rotterdamse gemeenteraad zit, is verbolgen over de actie. Omdat ‘Kroepoeks Klan’ een verwijzing is naar de racistische Ku Klux Klan in de Verenigde Staten, is volgens BIJ1 sprake van racisme.

‘Dat iemand bedacht dat het ‘leuk’ was om juist hier zo’n intens racistische uiting op de hangen is onbegrijpelijk, maar nog erger is het om te bedenken dat hier vergaderingen over geweest zijn en dat niemand bedacht dat dit echt niet door de beugel kan.’

Ook met allerlei ‘seksistische referenties’ en met grappen over lelijke mensen heeft BIJ1 grote moeite, zo staat te lezen op haar Facebookpagina.

Naar aanleiding van de ophef heeft de winkeliersvereniging West-Kruiskade uiteindelijk toch maar besloten om het vaandel met ‘Kroepoeks Klanstraat’ te verwijderen. De vereniging biedt ‘een ieder die wij ongewild hebben gekwetst onze oprechte excuses aan.’

- Advertentie -