5.9 C
Amsterdam

Ruim een miljard mensen wereldwijd kampen met overgewicht

Lees meer

Meer dan een miljard mensen over de hele wereld hebben last van obesitas, aldus een nieuwe studie.

Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is in The Lancet, hadden in 2022 ongeveer 880 miljoen volwassenen en 159 miljoen kinderen overgewicht.

De hoogste percentages zijn te vinden in Tonga en Amerikaans-Samoa in de Pacific, waar 70 tot 80 procent van de volwassenen lijdt aan obesitas.

Nederland onderkent het probleem van obesitas al langer. Volgens het landelijk expertisecentrum Pharos heeft 50 procent van de volwassen mensen matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mensen met een praktische opleiding en mensen met een migratieachtergrond. ‘Volwassenen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben vaker obesitas dan mensen zonder migratieachtergrond. Met name onder 60- tot 85‑jarigen zijn de verschillen groot. 40 procent van de Turkse migranten van 60+ heeft obesitas, terwijl het gemiddelde in die leeftijdscategorie 18 procent is’, aldus Pharos.

Het internationale team van wetenschappers zegt dat er dringend behoefte is aan grote veranderingen in de aanpak van overgewicht. Dit kan namelijk het risico op het ontwikkelen van veel ernstige gezondheidsproblemen vergroten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en sommige vormen van kanker.

- Advertentie -