14 C
Amsterdam

Rusland hevelt Wagner-troepen in Libië over naar Oekraïne

Lees meer

Rusland plaatst een deel van de beruchte Wagner-huurlingentroepen in Libië over naar Oekraïne, waar Rusland bezig is met een offensief in de Donbas. 

Ruim tweehonderd Russische huursoldaten van de door Kremlin gesteunde Wagner Group en zo’n duizend Syriërs hebben Libië verlaten, aldus westerse en Libische functionarissen.

In Libië woedde een bloedige burgeroorlog, waarbij de door Rusland gesteunde generaal Khalifa Haftar de wapens opnam tegen de Libische regering. Honderden Russische huurlingen van de Wagner Group hebben voor Haftar gevochten. Sinds oktober 2020 is er in Libië een wapenstilstand van kracht. Haftar heeft het oosten van het land stevig in handen.

Het is onduidelijk of de duizend Syriërs in Libië ook worden overgeplaatst naar Syrië. De kosten van het binnenvallen van Oekraïne zetten de activiteiten van het Russische Afrikakorps onder druk, aldus the Financial Times.

Ongeveer vijfduizend huursoldaten blijven namens Moskou achter in Libië. Via de Wagner Groep heeft Moskou voet aan de grond gekregen in Afrika, waar het ook actief is in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek (foto).

- Advertentie -