14.4 C
Amsterdam

Rusland: sushiketen trekt reclame met zwarte man in na bedreigingen

Lees meer

Een Russische sushi-bezorgketen heeft zich verontschuldigd voor een advertentiecampagne met een zwarte man. De reclame is zelfs ingetrokken, volgens de directeur omdat hij doodsbedreigingen kreeg.

Sushiketen Yobidoyobi, dat in 65 Russische steden actief is, plaatste twee weken geleden advertenties met een zwart model. Op een van de advertenties wordt deze man omringd door drie witte vrouwen. De social media-accounts van het keten werden al snel overspoeld met hatelijke opmerkingen.

Veel haatreacties kwamen van de extreemrechtse groep Male State, die zich keert tegen feministen, LHBT-activisten en biraciale relaties. Op social media heeft deze groep meer dan 100.000 leden. Op Telegram heeft de leider van Male State zijn volgers opgeroepen tot ‘echte’ actie.

De directeur van Yobidoyobi meldt dat aanhangers van Male State negatieve recensies over zijn sushirestaurant schreven en links naar de social media-accounts van de advertentiemodellen online verschenen. Zelf kreeg hij talloze doodsbedreigingen en tientallen hatelijke telefoontjes. Male State-aanhangers zouden ook valse bestellingen bij Yobidoyobi hebben geplaatst.

De directeur besloot te buigen voor de extreemrechtse druk. Yobidoyobi haalde de advertenties weg en plaatste een verontschuldiging op de Instagrampagina: ‘Namens het hele bedrijf willen we onze excuses aanbieden voor het beledigen van het publiek met onze foto’s. We hebben alle inhoud verwijderd die deze hype veroorzaakte.’

Op hun Vkontakte-pagina – Vkontakte is het Russische zusje van Facebook – plaatste Yobidoyobi een verontschuldiging ‘aan de Russische natie’, omdat het bedrijf ‘het Russische volk pijn had gedaan’ met de foto’s.

Deze verontschuldigingen schieten bij progressieve Russen in het verkeerde keelgat. ‘Schaamt u zich zelf niet voor deze beschamende verontschuldiging, geschreven alsof de Taliban met machinegeweren over u heen stond?’ schrijft iemand op Instagram.

Dit is niet het eerste intimidatie-incident in Rusland. In juli trok het bedrijf VkusVill een reclamespot met een LHBT-koppel terug en bood het zijn excuses aan. Het bedrijf werd voor de advertentie aangevallen door conservatieve activisten, die VkusVill ‘homopropaganda’ verweten. Sommige klanten rekenden VkusVill af voor het intrekken van de advertentie en het aanbieden van excuses. De gevolgen voor het LHBT-koppel waren ernstiger: de twee vrouwen maakten vorige maand bekend dat ze met hun gezin Rusland zijn ontvlucht, nadat ze met de dood waren bedreigd door activisten.

- Advertentie -