13.9 C
Amsterdam

Rusland vaagt Oekraïense en Krim-Tataarse identiteit weg op de Krim

Lees meer

Sinds de bezetting van de Krim in 2014 heeft Rusland geprobeerd om de etnische samenstelling van het schiereiland te veranderen. De Oekraïners maar ook de islamitische Krim-Tataren worden onderdrukt. Dit schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

Rusland heeft systematisch geprobeerd de Oekraïense en Krim-Tataarse identiteiten uit te roeien door taal, nationale vieringen en religieuze en culturele praktijken te onderdrukken of te verbieden, beschrijft Amnesty International. Rusland heeft bovendien met geweld Oekraïners en Krim-Tataren uit de Krim gedeporteerd en etnische Russen naar het schiereiland overgebracht.

Onmiddellijk na de annexatie van de Krim stelde Rusland zijn eigen schoolcurriculum verplicht. Dit resulteerde in indoctrinatie en dreiging met represailles tegen leraren, studenten en ouders die bezwaar maakten. Tegelijkertijd hebben de Russische autoriteiten het Oekraïense taalonderwijs systematisch ontmanteld. Bovendien onderdrukt Rusland het recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering op de Krim en het organiseren van culturele evenementen en religieuze praktijken.

De vrijheid van godsdienst op de Krim wordt ernstig beperkt. Rusland heeft een wet ingevoerd die het bidden, prediken of verspreiden van religieus materiaal buiten specifiek aangewezen plaatsen of zonder officiële toestemming strafbaar stelt. Sinds 2023 zijn er tientallen rechtszaken aangespannen tegen mensen vanwege ‘illegale’ missionaire activiteiten.

De moslimbevolking van de Krim, in meerderheid Krim-Tataren, heeft het met name zwaar te verduren. Het vrijdaggebed in moskeeën is door de Russische autoriteiten meerdere malen verstoord door het uitvoeren van paspoortcontroles onder alle aanwezigen in de moskee. Ook onderzoeken de Russische autoriteiten huizen van Krim-Tataren, om te kijken of ze religieuze literatuur verbergen. Meer dan honderd moslims uit de Krim zijn vervolgd op basis van ongegronde terreuraanklachten. Ze hebben hoge gevangenisstraffen gekregen, tot vierentwintig jaar, en zitten hun straf uit in Russische gevangenissen.

Amnesty roept Rusland op ‘een einde maken aan zijn praktijken van onderdrukking en uitroeiing van niet-Russische identiteiten in de gebieden die het bezet en een einde te maken aan de schendingen van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving’.

- Advertentie -