19.3 C
Amsterdam

Rusland vergelijkt steun aan Oekraïne met Holocaust

Lees meer

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Serge Lavrov heeft voor ophef gezorgd door de westerse steun aan Oekraïne met de Holocaust te vergelijken.

Gisteren beweerde Lavrov dat de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten de handen ineen slaan voor ‘de Russische kwestie’ zoals Adolf Hitler een eindoplossing voor het Jodenvraagstuk nastreefde.

Het Witte Huis noemt de opmerkingen van Lavrov ‘beledigend’, meldt het internationaal persbureau Reuters. ‘Het is bijna zo absurd dat het niet de moeite waard is om erop te reageren, afgezien van de echt aanstootgevende manier waarop hij ons probeerde op te voeren met termen als Hitler en de Holocaust.’

Het Europees Joods Congres is geschokt ‘door deze beschamende vergelijking die minister Lavrov maakt tussen de acties van een coalitie van democratische landen en Hitlers vervolging en moord op zes miljoen Joden tijdens de Shoah’. De organisatie roept de minister op ‘ondubbelzinnig zijn excuses aan te bieden en deze opmerking in te trekken’.

Israël reageert ook woedend. ‘Elke vergelijking met Hitlers plan voor de Endlösung van het Joodse Volk verdraait de historische waarheid, ontheiligt de herinnering aan hen die zijn omgekomen en aan de overlevenden en moet ten stelligste worden verworpen’, zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorig jaar mei kwam Lavrov in het nieuws toen hij beweerde dat Hitler deels Joods was.

- Advertentie -