17.3 C
Amsterdam

Russische staatsomroep photoshopt wapens op Afghaanse vluchtelingen

Lees meer

De Russische staatsomroep Russia Today heeft in een inmiddels verwijderde tweet wapens gephotoshopt op een Afghaans vluchtelingengezin.

Moeder is ineens ‘bewapend’ met een machinegeweer en vader met een raketwerper. ‘Krijgen sommige Afghaanse terroristen nu een gratis reis uit Afghanistan?’, vraagt de zender zich af (foto).

De foto komt oorspronkelijk van het internationale persbureau Reuters en beeldt een Afghaans vluchtelingengezin af dat veilig aankomt op een vliegveld in België.

Twitteraars reageren verontwaardigd en noemen de bewerkte foto Russische propaganda die Afghaanse vluchtelingen demoniseert en xenofobie wil aanwakkeren.

Dat op de bewerkte foto – rechts, in het klein – staat dat de foto gephotoshopt is, doet volgens velen weinig hieraan af.

‘Ongelooflijk cynisch en hatelijk’, twittert Marietje Schaake bijvoorbeeld. Als voormalig Europarlementariër voor D66, cyberexpert en geopolitiek analist slaat zij vaker alarm over Russische beïnvloedingstechnieken.

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde eerder deze week ook al voor het gevaar dat er zich wellicht terroristen onder de Afghaanse vluchtelingen kunnen bevinden.

- Advertentie -