10 C
Amsterdam

Rutger Bregman: spijt van uitspraak over prikbonus in ‘achterstandswijken’

Lees meer

‘Had ik niet zo moeten zeggen.’ Dat zegt publicist Rutger Bregman vandaag over zijn uitspraak over het opkrikken van de vaccinatiegraad ‘in achterstandswijken’ die hij gisteren deed bij Op1.

‘Wat ik echt niet begrijp, is waarom we niet gewoon 50 euro per prik geven’, zei de auteur van boeken als De meeste mensen deugen en Gratis geld voor iedereen. ‘Dan hebben we het zo gepiept. (…) Al die achterstandswijken lopen uit.’

Aan tafel werd afkeurend gereageerd op het idee. ‘Daar twijfel ik een beetje over. Ik denk niet dat geld een goede reden is om je te laten prikken’, zei gynaecoloog Hedwig van de Nieuwenhof. Ook de Belgische viroloog Marc van Ranst, die tegenover Bregman zat, schudde zijn hoofd.

Op sociale media vielen er hardere woorden. Zo sprak journalist Arjen van Veelen van een ‘beschimping’ van mensen die in die wijken wonen: ‘Niet ieder doet dingen voor geld – misschien wel juist niet in die wijken.’

‘Had ik niet zo moeten zeggen’, zegt Bregman nu op Twitter na de ontstane ophef. Maar hij vindt de ‘prikbonus’ nog wel een ‘goed idee’.

- Advertentie -