17.3 C
Amsterdam

Algerije beticht Frankrijk van genocide na pikante opmerkingen Macron

Lees meer

Algerije beschuldigt Frankrijk van genocide en heeft de Algerijnse ambassadeur uit Parijs teruggeroepen. Ook is het Algerijnse luchtruim gesloten voor Franse militaire vliegtuigen.

Aanleiding vormen enkele ‘ontoelaatbare’ opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron tijdens een ontmoeting met Algerijns-Franse afstammelingen van Harkis, Algerijnen die aan Franse zijde vochten tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962).

De voormalige Franse kolonie wordt geregeerd door een ‘politiek-militair systeem’, zei Macron donderdag. De Algerijnse elite bestaat grotendeels uit veteranen uit de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog.

Ook zou de ‘officiële geschiedschrijving’ die Algerije aan zijn leerlingen onderwijst revisionistisch zijn, gebaseerd op een ‘discours van haat’ tegen Frankrijk. Macron merkte bovendien op dat Algerije voor de Franse koloniale overheersing (1830-1962) een vazal was van het Ottomaanse Rijk, maar dat dit koloniale verleden door Turkije tegenwoordig wordt ‘uitgewist’. 

De Algerijnse regering reageert nu als door een wesp gestoken en beschuldigde Frankrijk van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het land. ‘De misdaden van koloniaal Frankrijk in Algerije zijn ontelbaar en voldoen aan de striktste definitie van genocide’, aldus een regeringsstatement.

Ondertussen zijn er ook spanningen met Algerije over visa. Frankrijk stelt dat Algerije, Marokko en Tunesië niet genoeg doen om door Frankrijk afgewezen asielzoekers terug te laten keren. Daarom wordt het aantal visa voor de drie Maghreb-landen verminderd.

Macron sloot eerder uit dat Frankrijk excuses zou aanbieden voor de koloniale overheersing van Algerije of het optreden van het Franse leger tijdens de bloedige Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog.

- Advertentie -