Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders: stop ‘Marokkaniseren’ van problemen

Lees meer

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) haalt uit naar het plan van Leefbaar Rotterdam om over te gaan tot een speciale ‘Marokkanenaanpak’. Volgens het SMN past dit plan in een reeks ‘stigmatiserende uitingen’ over Marokkaanse Nederlanders.

Een week geleden stelde Leefbaar Rotterdam een ‘Marokkanenaanpak’ voor om met name ‘blanke ouderen’ te beschermen tegen criminaliteit door Marokkaanse Nederlanders. ‘Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in criminele activiteiten. Ze zijn 22 keer zo vaak verdachte van zaken met geweld zoals straatroven en roofovervallen’, zegt de partij bij monde van raadslid Tanya Hoogerwerf.

Dit schiet in het verkeerde keelgat bij het SMN, dat politici en overheidsfunctionarissen steeds meer dit soort woorden ziet gebruiken, zoals Wilders’ ‘Minder, minder Marokkanen’, ‘Marokkanenverdelgers’ en ‘mocromaffia’. ‘Deze beeldbepalende termen hebben direct effect op het dagelijks functioneren’ van Marokkaanse Nederlanders en zou bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen.

Het SMN roept politici en de overheid op om te stoppen met het ‘Marrokaniseren’ van problemen. Ook wil SMN dat etniciteit niet lager wordt meegenomen bij de registratie van criminaliteit.

‘De European Commission against Racism and Intolerance heeft meermaals aangekaart dat Nederland een norm overschrijdt met deze herkomstuitsplitsingen in verdachtencijfers. Deze variabele blijkt met de nodige correctievariabelen enorm aan betekenis in te boeten’ en vormt daarmee het fundament voor ‘stigmatiserende analyses’, aldus het SMN.

- Advertentie -

2 REACTIES

 1. Zeer interessante passage :
  “…herkomst uitsplitsingen in verdachtencijfers. Deze variabele blijkt met de nodige
  correctievariabelen enorm aan betekenis in te boeten.. ” .

  Waar zijn deze ‘correctievariabelen’ voor ? Om de bevolking een rad voor de ogen te draaien ?

  Dus een EU commissie bepaald dat de feitelijke registratie van criminaliteitcijfers op
  basis van actuele waarnemingen VERDRAAID dienen te worden..

 2. Citaat ‘Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in criminele activiteiten. Ze zijn 22 keer zo vaak verdachte van zaken met geweld zoals straatroven en roofovervallen’ einde citaat
  22 keer zo vaak verdachte, (verdachte is nog geen dader) Hoe zijn de Marokanen vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt, komen zij goed aan bod? Breng daar evenwicht in en maak dan opnieuw de vergelijking.
  Kom eens kijken hoe het is Suriname ( THE REAL RAIBOW NATION, WITHOUT A THUNDERSTORM )
  Mijn persoonlijke ervaring, geboren in Suriname uit Duitse Ouders, Voetbaalde voor een distriksteam op mij na bestaande uit Creolen, in de hoofdklasse en nooit een vervelende opmerking.
  ik ben nu 80 ++er en slechte ter been. Moest een hoge stoep van een supermarket op, wat ondanks mijn 2 wandelstokken niet lukte. een groep “zwarte jongns”schreeuwed me toe, “Vader wakti ju o vadon” (Vader wacht je gaat vallen) ik werd bij het ingaan en bij het uitgaan geholpen.
  Overal waar een oude van dage komt wordt die ondaks RAS geholpen. Misschien een voorbeeld voor Leefbaar Rotterdam!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here