28 C
Amsterdam

Saoedi-Arabië executeert zeven mannen wegens ‘terrorisme’

Lees meer

Saoedi-Arabië heeft gister zeven mannen geëxecuteerd. Ze kregen de doodstraf voor ‘terrorisme’ en zouden hun vaderland hebben verraden. Verder zijn er weinig details bekend over de geëxecuteerde mannen. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De executie van zeven mannen op één dag is het hoogste aantal sinds maart 2022. Toen werden er op één dag 81 mensen terechtgesteld. De teller staat dit jaar op 31. Vorig jaar werden in de Golfstaat 172 mensen geëxecuteerd.

Er is weinig bekend over de mannen. ‘Het lijkt erop dat ze in volledige geheimzinnigheid zijn veroordeeld en terechtgesteld’, zegt Jeed Basyouni, werkzaam voor een organisatie die zich inzet voor afschaffing van de doodstraf in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tegen Middle East Eye.

Er komt weinig naar buiten over mensen die de doodstraf krijgen in Saoedi-Arabië. ‘Slechts in drie procent van de gevallen wisten we van tevoren dat mensen zouden worden geëxecuteerd’, aldus onderzoeker Duaa Dhainy.

In Saoedi-Arabië worden mensenrechtenactivisten en journalisten doorgaans het zwijgen opgelegd. Het beroemdste voorbeeld is de moord in 2018 op de journalist Jamal Khashoggi na zijn bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul. Het land is ook een notoire schender van mensenrechten in het buurland Jemen, waar het verwikkeld is in een burgeroorlog met de Houthi’s, die door Iran worden gesteund.

- Advertentie -