19.2 C
Amsterdam

‘Saoedi-Arabië op het punt om Oeigoeren naar China te deporteren’

Lees meer

De Saoedische autoriteiten staan op het punt om twee islamitische Oeigoeren te deporteren naar China, waarschuwt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In China lopen ze ernstig risico om te worden vastgehouden en gemarteld.

Het zou gaan om de Oeigoerse vluchtelingen Nurmemet Rozi (46) en Hemdullah Abduweli (54). Zij worden vastgehouden in een gevangenis ten noorden van de havenstad Jeddah. Zij zouden al een jaar geleden zijn opgepakt, toen zij er de islamitische pelgrimstocht verrichten.

Rozi zou begin deze maand van de Saudische autoriteiten hebben gehoord dat hij zich ‘mentaal moet voorbereiden’ om binnenkort naar China te worden gedeporteerd.

HRW: ‘Als Saoedi-Arabië deze twee Oeigoerse mannen het land uitzet, dan zal het een duidelijk signaal afgeven dat het zich verbonden heeft met de Chinese regering en haar misdaden tegen de menselijkheid, die gericht zijn tegen Turkse moslims’.

Een naar het buitenland gevluchte Saoedische mensenrechtenactivist twittert: ‘De Saoedische staat wordt door moslims over de hele wereld beschouwd als hoeder en vertegenwoordiger van de islam en zijn heilige plaatsen. In plaats van hun positie te gebruiken om moslims te beschermen, zoals van hen verwacht wordt, richten zij zich op pelgrims om actief deel te nemen aan de genocide tegen Oeigoerse moslims.’

China voert een repressief beleid in de westelijke regio Xinjiang, waar de meeste Oeigoerse moslims wonen. Meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims worden in zogenoemde heropvoedingskampen vastgehouden, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Ook maakt China gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders en wordt de uitoefening van de islamitische godsdienst onderdrukt. Onlangs is een Oeigoerse vrouw die Koranlessen gaf door de Chinese autoriteiten tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld, bericht IslamOmroep.

De Verenigde Staten hebben het Chinese beleid tegenover de Oeigoeren als ‘genocide’ bestempeld, evenals het Nederlandse parlement. Dit komt mede door berichten over gedwongen sterilisatie bij Oeigoerse vrouwen.

- Advertentie -