20.5 C
Amsterdam

Saoedi-Arabië stelt Arabisch-Afrikaanse top uit vanwege deelname Polisario

Lees meer

Saoedi-Arabië stelt een Arabisch-Afrikaanse top niet alleen maar uit vanwege de Israëlische aanvallen op Gaza, maar ook vanwege de mogelijke deelname van Polisario aan deze internationale conferentie.

In een persbericht stelde het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Arabisch-Afrikaanse top wordt uitgesteld vanwege de ‘huidige ontwikkeling in Gaza, die het houden van een buitengewone Arabische top en een islamitische top noodzakelijk maakte om de aanhoudende crisis te bespreken.’

Maar volgens Marokkaanse media speelt er ook nog iets anders, de mogelijke deelname van Polisario aan de Arabisch-Afrikaanse top. Deze onafhankelijkheidsbeweging strijdt al jaren voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, die door Marokko wordt bezet. Saoedi-Arabië staat achter de bezetting van het gebied door Marokko. De Marokkaanse krant Le 360 citeerde hiervoor een ‘betrouwbare bron’, die beweerde dat dit voor Saoedi-Arabië ook een motief was om de top uit te stellen. In 2016 boycotten Saoedi-Arabië en zeven andere Arabische landen de Arabisch-Afrikaanse top vanwege de deelname van Polisario.

De Arabisch-Afrikaanse top is een samenwerkingsverband tussen de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie. De top zou dit jaar op 11 zaterdag 11 november worden gehouden in de Saoedische hoofdstad Riyaad, maar wordt nu dus uitgesteld.

- Advertentie -