18.9 C
Amsterdam

Saoedi-Arabië vraagt moslims om hadj-plannen uit te stellen

Lees meer

Vanwege het coronavirus vraagt Saoedi-Arabië aan alle moslims om nog even geen plannen te maken voor de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka die jaarlijks wordt georganiseerd. De hadj zou eind juli beginnen, maar dat is nu dus onzeker.

‘We hebben onze moslimbroeders over de wereld gevraagd om te wachten totdat er meer duidelijkheid is.’ Dat zei minister Mohammed Benten op de Saudische staatstelevisie. Benten is verantwoordelijk is voor de hadj en de umrah, de kleine pelgrimstocht.

Gisteren kwamen er in Saoedi-Arabië 110 gemelde besmettingen bij. Het officiële aantal besmette Saudi’s komt daarmee op 1.563, waarvan tien inmiddels zijn overleden.

Het zou de eerste keer zijn in de recente geschiedenis dat de hadj wordt uitgesteld. Een maand geleden zette Saoedi-Arabië de niet-verplichte umrah-pelgrimstocht al stop.

De hadj is voor iedere moslim verplicht, mits je dit kunt betalen en fysiek aankunt. Maar vanwege de massaliteit van deze gebeurtenis zou het door laten gaan een groot verspreidingsrisico betekenen. Vorig jaar kwamen er 2,5 miljoen moslims af op de hadj.

Deze aankondiging van Saudi-Arabië komt niet helemaal uit de lucht gevallen. De heilige steden Mekka en Medina zijn inmiddels in lockdown. Ook de moskeeën zijn gesloten.

 

- Advertentie -