14 C
Amsterdam

‘Saoedische kroonprins claimt leiderschap Midden-Oosten’

Lees meer

Vrijdag vindt een belangrijke internationale top plaats in Saoedi-Arabië, waarvoor China en veel Arabische landen zijn uitgenodigd. De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman probeert het leiderschap in het Midden-Oosten op zich te nemen, schrijft het internationale persbureau Reuters.

Bin Salman kwam onder vuur te liggen vanwege de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018, maar nu heeft de kroonprins een comeback gemaakt. En door de banden met China aan te halen wordt het koninkrijk minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Nu al is het koninkrijk de belangrijkste olieleverancier van China.

Het bezoek van de Chinese leider Xi Jinping naar Saoedi-Arabië, die vandaag al aankomt in het koninkrijk, komt op een moment dat de Saoedisch-Amerikaanse betrekkingen op een dieptepunt staan. Ook is er veel onzekerheid op de wereldwijde energiemarkten vanwege de oorlog in Oekraïne en maakt Washington zich zorgen over de groeiende invloed van China in het Midden-Oosten.

De internationale top is ook voor binnenlandse consumptie bedoeld, zegt geopolitiek analist Jonathan Fulton. ‘Misschien stuurt Bin Salman ook signalen naar de VS, maar… hij maakt zich meer zorgen over wat de mensen in het koninkrijk denken.’

De kroonprins wil graag overkomen als een sterke leider en laten zien dat Saoedi-Arabië een belangrijke internationale speler is, die serieus wordt genomen door de wereldmachten.

- Advertentie -