13.3 C
Amsterdam

Saoedische kroonprins en Iraanse president telefoneren over Gaza

Lees meer

De kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman en de president van Iran Ebrahim Raisi hebben gister voor het eerst een telefoongesprek gevoerd. Ze bespraken de dreigende Israëlische invasie van Gaza. Zo meldt de nieuwssite Al-Monitor.

Het conflict tussen Israël en Palestina brengt de leiders van de rivaliserende islamitische landen uit het Midden-Oosten mogelijk dichter bij elkaar. Het eerste telefoongesprek ooit vond plaats nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een oorlogskabinet overeenkwam met Benny Grantz, leider van de oppositiepartij Nationale Eenheid.

Het sjiitische Iran en het soennitische Saoedie-Arabië staan al lange tijd tegenover elkaar in langdurige, deels religieuze, conflicten in Jemen, Irak, Syrië, Bahrein en Libanon. Toch lijken de aartsrivalen sinds begin dit jaar, onder leiding van China, nader tot elkaar te komen.

De grootscheepse bombardementen van Israël op Gaza, met volgens de VN al meer dan 300.000 Palestijnse vluchtelingen, dwingen Iran en Saoedi-Arabië die onder druk staan van hun pro-Palestijnse inwoners, om hun positie tegenover Israël te bepalen.

Intussen is het dodental na zes dagen van gevechten tussen Israël en Hamas opgelopen tot tenminste 1300 Israëliërs en 1200 Palestijnen.

 

- Advertentie -