18.8 C
Amsterdam

Saoedische rapster gearresteerd na opnemen clip over Mekka

Lees meer

De Saoedische artieste Asayel Slay is gearresteerd door de Saoedische politie. De reden: ze nam een videoclip op over Mekka. Ze is na een dag vrijgelaten, maar volgens de Belgische website Mondiaal Nieuws kan ze nu een gevangenisstraf van vijf jaar riskeren.

Slay is van Eritrese afkomst en woont al jaren in Saoedi-Arabië. In haar nummer بنت مكة (of, in het Engels: Mecca girl) rapt ze vol trots over Mekka. De vrouwen uit Mekka zouden ‘alle andere Saoedische vrouwen overtreffen’ en alles zijn dat een man nodig heeft. De videoclip die door Slay zelf is ge-upload is inmiddels van Youtube verwijderd. Een andere versie van de video is hieronder te bekijken.

Het probleem was niet alleen dat Slay zong over Mekka, de heiligste stad in de islam. Er was ook commotie omdat de artieste een zwarte huidskleur heeft en van Afrikaanse afkomst is. Daarmee is ze niet representatief voor de vrouwen uit Mekka, vinden sommige twitteraars die de hashtags #You_Are_Not_Mecca_Girls (of, in het Arabisch: #لستن_بنات_مكهَ) gebruiken.

De gouverneur van Mekka zegt dat ook de mensen achter de muziekvideo gearresteerd moeten worden. Het rapnummer van Slay zou ‘de gewoonten en tradities van de mensen uit Mekka beledigen’ en zou bovendien in strijd zijn ‘met de identiteit en tradities van haar nobele bevolking’.

Inmiddels er na alle ophef ook een tegenbeweging ontstaan die het opneemt voor rapster Slay: #Mecca_Girl_Represents_Me. Twitteraars die deze hashtag aanvoeren vinden de Saudische overheid hypocriet: het koninkrijk is bezig met een campagne om naar buiten toe modern te over te komen, maar blijft ondertussen wel de stem van Saudische vrouwen de kop indrukken.

Het is niet de eerste keer dat een Saoedische artieste in de problemen komt. Vorig jaar riep zangeres Rotana veel woede over zich af omdat ze tijdens een dansoptreden uit de Koran had gereciteerd. Gelukkig voor Rotana hoeft zij niet voor de gevangenis te vrezen: ze woont tegenwoordig in de Verenigde Staten.

- Advertentie -