17.3 C
Amsterdam

Historisch hoge celstraf voor Saoedische twitteraarster: 34 jaar

Lees meer

De Saoedische Salma al-Shehab moet maar liefst 34 jaar de gevangenis in. De reden: haar gebruik van Twitter. De rechter acht haar schuldig aan het volgen en retweeten van dissidenten en activisten, meldt de Britse krant the Guardian.

De veroordeling door het Saudische ‘speciale hof voor terreurzaken’ komt luttele weken na het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan het land. Mensenrechtenverdedigers waarschuwden al dat dit bezoek ‘de onderdrukking van dissidenten en activisten kon aanwakkeren’.

Al-Shebab, 34 en moeder van twee jonge kinderen, was aanvankelijk veroordeeld tot drie jaar voor het ‘veroorzaken van onrust’ en het ‘destabiliseren van de civiele en nationale veiligheid’. De staat ging echter in beroep, met een forse strafverhoging tot 34 jaar celstraf tot gevolg. Als ze uit de gevangenis is, mag ze daarna ook nog eens 34 jaar niet reizen.

Al-Shehab woonde en studeerde in Engeland. Ze was in 2020 weer terug in Saudi-Arabië voor vakantie en wilde haar kinderen en man mee terugnemen, maar werd door de Saudische autoriteiten in de kraag gevat.

Haar straf is de hoogste ooit voor een activist uit Saoedi-Arabië. Dit, terwijl ze geen bekende activist is. Haar Twitteraccount heeft slechts 2.600 volgers.

Haar veroordeling is ‘het nieuwste voorbeeld’ van hoe de kroonprins Mohammed bin Salman Twitter tot doelwit heeft gemaakt in zijn onderdrukkingscampagne, aldus the Guardian, terwijl de Saoedische staat zelf een grote indirecte aandeelhouders is bij het sociale mediabedrijf via de Saoedische Public Investment Fund (PIF).

Eén van Twitters grootste investeerders is de Saudische miljardair Prince Alwaleed bin Talal, die meer dan 5 procent van Twitter bezit via zijn investeringsbedrijf, Kingdom Holdings. In mei werd bekend dat Kingdom Holdings 17 procent van het bedrijf aan PIF heeft verkocht, waar de Saudische kroonprins voorzitter van is.

- Advertentie -