23.1 C
Amsterdam

#SaveDonaldGrant: activisten willen executie Afro-Amerikaan tegenhouden

Lees meer

Op Twitter zijn activisten een campagne gestart om het leven van de ter dood veroordeelde Afro-Amerikaan Donald Grant te redden: #SaveDonaldGrant.

De 46-jarige Grant zit al twee decennia in de dodencel voor de moord op twee vrouwen in 2001. Volgens zijn advocaat lijdt Grant aan schizofrenie, bipolariteit en hersenschade.

Het kostte de staat Oklohoma vijf jaar om Grant medicatie te geven die hem in staat stelde om terecht te staan. Ondanks zijn psychische aandoeningen werd hij tot de doodstraf veroordeeld. De jury was op het moment van zijn proces niet op de hoogte van een geestesziekte.

Na een moratorium van zes jaar hervatte Oklahoma eind 2021 de uitvoering van de doodstraf. Op 28 oktober werd John Marion Grant, ook een zwarte man, geëxecuteerd via een dodelijke injectie.

Activisten hopen dat zijn leven net als dat van de Afro-Amerikaanse Mattew Reeves wordt gespaard. Reeves, die een IQ van 60 heeft, zou op 27 januari door de staat Alabama worden geëxecuteerd, maar zijn terechtstelling is tegengehouden door een federale rechter.

Afro-Amerikanen zijn oververtegenwoordigd in het aantal doodstraffen. Volgens sommigen speelt hierin een racistisch element mee, wat ook zou meespelen bij de veroordeling van Donald Grant.

Eind vorig jaar probeerde Grant een verzoek tot gratie in te dienen. Hij moest een jury van vijf leden overtuigen van een doorslaggevende rol van zijn geestesgesteldheid en zijn moeilijke jeugd in het plegen van zijn moord. De aanklager wierp tegen: aantekeningen die Grant op het moment van zijn daad maakte, zouden tonen dat hij toen goed bij zinnen was. De jury stemde tegen het verzoek, met vier stemmen tegen één.

De terechtstelling van Donald Grant staat gepland voor 27 januari.

- Advertentie -