22.9 C
Amsterdam

Scenarioschrijver John Ridley berispt Tarantino om ‘n-woord’ in zijn films

Lees meer

De Amerikaanse scenarioschrijver John Ridley heeft felle kritiek op regisseur Quentin Tarantino, omdat hij in zijn films vaak het ‘n-woord’ gebruikt. Volgens Tarantino zelf gaat het om artistieke vrijheid.

Ridley won een Oscar voor het script van de veelgeprezen film 12 Years a Slave (2014), over slavernij in de Verenigde Staten. Hij noemt het veelvuldig voorkomen van het woord ‘n*gger’ in Tarantino’s films ‘pijnlijk en om razend van te worden’.

Volgens de 54-jarige scenarioschrijver gebruikt Tarantino het n-woord gratuit. Acteurs zeggen in Tarantino’s films zomaar ‘n*gger’, zonder dat hiervoor aanleiding bestaat.

Het woord ‘wordt gewoon gebruikt om gebruikt te worden’, aldus Ridley. In sommige Tarantino-films wordt het n-woord meer dan honderden keer gebruikt.

Het woord moet niet verboden worden, vindt de scenarioschrijver. Wel moeten filmmakers volgens hem bewuster omgaan met gevoeligheden.

Ridley kwam vorige week in het nieuws door streamingdienst HBO Max op te roepen de filmklassieker Gone with the wind (1939) te verwijderen. De film zou ‘de gruwelen van de slavernij negeren’ en raciale vooroordelen bevestigen. Na alle ophef deed HBO Max wat Ridley vroeg.

Tarantino is vaker bekritiseerd om zijn losse omgang met het woord ‘n*gger’. De Afro-Amerikaanse acteur Samuel L. Jackson heeft Tarantino’s creatieve vrijheid echter altijd verdedigd.

‘Je kunt een schrijver niet zomaar vertellen dat hij niet mag spreken, de woorden niet mag opschrijven, de woorden niet in de mond mag stoppen van de mensen van kleur, de manier waarop ze hun woorden gebruiken. Dat kun je niet doen, want dan wordt het een onwaarheid; het is niet eerlijk. Het is gewoon niet eerlijk’, zei Jackson vorig jaar.

Samuel L. Jackson verscheen in zes van de negen films van Quentin Tarantino. Jacksons favoriete rol is Stephen, de huisslaaf die loyaal is aan de kwaadaardige plantagehouder Calvin J. Candie (Leonardo DiCaprio) in Django Unchained uit 2012.

‘Ik bedoel, die gast leidde die verdomde plantage. Candyland was zijn verdomde plantage. Leo (DiCaprio, red.) vecht tegen n*ggers en doet wat dan ook, hij leidt de stripclub. Deze gast schrijft de rekeningen. [Stephen] zorgt ervoor dat de gewassen worden geplant. Hij zorgt ervoor dat de slaven worden verkocht. Hij is de baas van die plek … Hij heeft niet zelf kinderen, omdat hij daar geen tijd voor heeft. Maar Leo(nardo dit Caprio, red.) was eigenlijk zijn kind. En Candyland is zijn wereld. Hij weet dat hij buiten Candyland gewoon weer een n*gger is op de plantage.’

- Advertentie -