0.9 C
Amsterdam

Schadevergoeding voor moslima: onterecht gedwongen hoofddoek af te doen

Lees meer

Een islamitische vrouw uit Oostenrijk krijgt 2000 euro schadevergoeding omdat ze onterecht onder druk is gezet haar hoofddoek af te doen toen ze solliciteerde voor de functie van kleuterleidster.

Maandag bevestigde een Weense regionale rechtbank voor burgerlijke zaken in hoger beroep deze beslissing, die juridisch bindend is.

De destijds negentienjarige moslimvrouw, die al ervaring had als kleuterleidster, wilde graag bij een Weens kinderdagverblijf gaan werken om zo verder te kunnen doorgroeien in haar vak. Maar tijdens de sollicitatieprocedure werd haar op discriminerende wijze gevraagd naar haar hoofddoek en werd ze aangespoord om deze af te doen.

De vrouw wendde zich daarna tot een antidiscriminatiebureau, dat besloot een rechtszaak namens haar aan te spannen. De rechter stelde haar in het gelijk, waartegen het kinderdagverblijf in beroep ging. Nu heeft een hogere rechtbank dit beroep afgewezen.

‘Herhaaldelijke, opdringerige vragen over de hoofddoek horen niet thuis in een sollicitatieproces’, aldus het antidiscriminatiebureau in een verklaring. ‘De rechtbank maakt duidelijk dat dit verboden discriminatie op grond van geslacht en religie kan zijn.’

Volgens discriminatiedeskundige Sandra Konstatzky, die werkt voor de Oostenrijkse Ombudsman voor Gelijke Behandeling, heeft 74 procent van de klachten over discriminatie op basis van religie betrekking op moslims. En van deze 74 procent heeft 90 procent betrekking op discriminatie van moslimvrouwen.

- Advertentie -