10 C
Amsterdam

Schiedam: herdenkingsmonument onthuld voor alevieten

Lees meer

Afgelopen zaterdag heeft de Schiedamse burgemeester Cor Lamers een herdenkingsmonument onthuld voor de Nederlandse Alevieten.

Het kunstwerk Canlar, gemaakt door kunstenaar Yasser Ballemans, is bedoeld als gedenkplaats waar men stil kan staan bij memorabele momenten uit de alevitische geschiedenis en het leed dat alevieten is aangedaan. Dat stelt het Alevitische Culturele Centrum Rijnmond, de initiatiefnemer van het monument. Canlar betekent ‘alle mensen.’

Alevieten worden als Turkse religieuze minderheid al eeuwen onderdrukt. Tot eind jaren ‘70 van de vorige eeuw werden er regelmatig pogroms gehouden In 1978 werden in Kahramanmaras honderden alevieten vermoord. En in 1993 doodden islamisten en ultra-nationalisten in Sivas doelgericht 37 alevitische intellectuelen via een aanslag op een hotel waar zij verbleven.

Alevieten vormen een minderheid onder Turkse Nederlanders die door een deel van de soennieten als ketters worden beschouwd. Zo vasten en bidden ze minder dan soennieten. Ook worden mannen en vrouwen binnen de gemeenschap niet gescheiden in gebedshuizen. Een deel van de alevieten ziet zichzelf niet eens meer als moslim.

- Advertentie -