14.5 C
Amsterdam

Schouwen-Duiveland zegt nee tegen regenboogvlag ‘onder druk SGP’

Lees meer

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland blijft voorlopig de enige Zeeuwse gemeente waar de regenboogvlag niet zal worden gehesen op 11 oktober, de wereldwijde Coming Out Dag.

De LHBT-gemeenschap werkte afgelopen jaren samen met de gemeente aan een plan om de acceptatie van homoseksualiteit te bevorderen, waar het hijsen van de LHBT-vlag aanvankelijk ook in zat. Maar het stadsbestuur schrapte de vlag uit het plan. Coalitiepartij SGP zou hier een stokje voor hebben gestoken, bericht Omroep Zeeland.

Gisteren werd een voorstel om de vlag alsnog te hijsen verworpen in de gemeenteraad. Coalitiepartijen Leefbaar en SGP stemden tegen, evenals de helft van coalitiepartij CDA. Daardoor blijft een meerderheid vasthouden aan het nieuwe plan – zónder vlag.

Wel komt er jaarlijks een evenement om diversiteit in de stad te promoten en komt er meer voorlichting. ‘We gaan dingen doen gericht op de zichtbaarheid van deze groep, maar we gaan dat niet doen door middel van een vlag’, aldus wethouder Ankie Smit (GroenLinks).

‘Het is een dubbel gevoel’, zegt een LHBT-actievoerder tegen Omroep Zeeland. ‘Ik ben blij dat er nu wel voorlichting komt, maar ik ben teleurgesteld dat de gemeente de vlag niet wil hijsen. Het dieptepunt was dat wij werden beschuldigd van polarisatie. Daar heb ik wakker van gelegen.’

- Advertentie -