22.9 C
Amsterdam

Schrijver Jamal Ouariachi wint ‘Vrij Links’-prijs

Lees meer

De Marokkaans-Nederlandse schrijver en columnist Jamal Ouariachi heeft afgelopen weekend de ‘Vrij Links Vrijmoedigheidsprijs’ gewonnen. Deze prijs werd gisteren uitgereikt tijdens de eerste lustrumbijeenkomst van het secularistische platform Vrij Links.

‘Ouariachi is consistent kritisch op een groot deel van links. Maar hij doet dit zonder links als zodanig de rug toe te keren of een conservatieve knieval te maken’, aldus de jury. Ouariachi schreef vorig jaar de satirische roman Herfstdraad, waarin hij de zogenoemde woke-beweging op de hak neemt, maar ook radicaal rechts. De jury had grote waardering voor dit boek en de columns van Ouariachi, waarin hij ‘ageert tegen beklemming van welke hoek dan ook’.

‘Als je het mij vraagt gaat al mijn werk over de eeuwige wrijving tussen de vrijheden van het individu en de onontkoombare inperkingen van de vrijheid wanneer je als soort nu eenmaal samen moet leven om te óverleven’, zei Ouariachi in zijn dankwoord. ‘Ik ben enorm blij dat mijn voortdurende onderzoek naar die wrijving mij de Vrijmoedigheidsprijs heeft opgeleverd. De prijs beschouw ik vooral als een opdracht: om te blijven onderzoeken en daar verslag van uit te brengen.’

Vrij Links werd in 2018 opgericht door filmmaker Eddy Terstall en enkele geestverwanten, die van mening waren dat ‘links’ de eigen roeping had verzaakt en uit politieke correctheid niet meer kritisch durfde te zijn op orthodoxe gelovigen die de individuele vrijheid zouden bedreigen. Vanaf het begin ligt Vrij Links zwaar onder vuur, omdat de stichting islamofoob zou zijn. Volgens Fatima Faid van de Haagse Stadspartij was de stichting vooral bezig met ‘islambashen’, zo vertelde ze aan de Kanttekening.

- Advertentie -