20.5 C
Amsterdam

SGP bezorgd: ‘Azerbeidzjan dreigt eeuwenoud Armeens erfgoed te slopen’

Lees meer

SGP-leider Kees van der Staaij is ontstemd omdat Azerbeidzjan van plan is om oude kerken in Nagorno-Karabach te ontdoen van Armeense inscripties.

Nagorno-Karabach is een Azerbeidzjaanse regio die begin jaren negentig door Armenië werd bezet. Azerbeidzjan kon, gesteund door Turkije, de recente oorlog van eind 2020 winnen en heeft nu een groot deel van de regio onder controle.

De Azerbeidzjaanse minister van Cultuur zei onlangs dat er een werkgroep zal worden opgericht, om de ‘vervalsing’ van kerken ongedaan te maken. Volgens Azerbeidzjan is Nagorno-Karbach nooit feitelijk Armeens geweest en geldt hetzelfde voor de kerken die er staan.

‘Armenië staat te boek als de oudste christelijke natie ter wereld’, twittert Van der Staaij. ‘Door Azerbeidzjan wordt eeuwenoud cultureel en religieus erfgoed bedreigd. De SGP vraagt de regering ‘het Aliyev-regime hier in internationaal verband krachtig op aan te spreken’.

De pro-Palestijnse twitteraar Simcha de Vries wijst Van der Staaij er nog wel eventjes op dat Azerbeidzjan Israëlische wapens gebruikte in de recente oorlog om Nagorno-Karabach. De SGP staat achter Israël.

- Advertentie -